Almanya’da Erasmus+ Staji düşünen öğrencilerin dikkatine...
  04 Haziran 2018

Almanya’da 1.1.2015 tarihinden itibaren yürürlüğe giren Asgari Ücret Kanun’u (MiLoG) uyarınca ülke genelinde asgari ücret uygulamasının geçerliliği sağlanmıştır. Bu kanun stajyerleri de genel itibariyle kapsamaktadır. Almanya’da Erasmus+ Staj programına katılmak isteyen Türkiye’deki üniversite öğrencileri ve üniversite mezunları da bu kanun kapsamında yer almaktadır.

Ancak Erasmus+ Staj Programı kapsamında bir işveren tarafından maaşın ödenmesi öngörülmemektedir. Erasmus+ Staj Programları kapsamındaki öğrenciler giderlerini daha çok AB tarafından finanse edilen burslarla ve kendi imkânlarıyla karşılamaktadır. Bu durumda asgari ücret zorunluluğunu yerine getirmesi gereken Erasmus+ Staj Programı öğrencilerinin vize başvurları reddedilmektedir.

İSTİSNA durumları (asgari ücret kanununun 22. Maddesi gereği)

– öğrenci okul, mesleki eğitim veya yükseköğrenim çerçevesinde staj yapma mecburiyetinde ise (ZORUNLU STAJ DURUMUNDA),

– öğrencinin oryantasyon amacıyla mesleki eğitim veya başlamak istediği yüksek öğrenim programı çerçevesinde 3 aya kadar staj yapması halinde,

– öğrencinin işveren ile daha öncesinde bu tür bir staj ilişkisi olmadıysa, mesleki veya yükseköğrenimine 3 ay kadar eşlik eden bir staj yapması halinde asgari ücret zorunluluğundan muafiyet sağlanmaktadır.