ERASMUS+

Erasmus+ programı, 1980’lerin sonlarından beri var olan ve Avrupa Birliği tarafından yürütülen bir öğrenci değişim programıdır. Programın ismini aldığı Erasmus kimdir, diye merak ediyorsanız da kendisi, 1466-1536 yılları arasında yaşamış, Rönesansın en önemli ustalarından Hollandalı hümanist, klasik edebiyat araştırmacısı ve ilahiyatçı Desiderius Erasmus’tur.

Erasmus+, öğrencilerin sık sık merak ederek araştırdıkları programlardan biri olamakla birlikte öğrencilerin en az 2 ay en fazla 1 yıl süre ile farklı bir ülkede okumasını sağlayan bir Avrupa Birliği değişim programıdır. Erasmus yapmak için lisans ya da lisansüstü bir programda kayıtlı olmak gerekir. Bu şartı taşıyan öğrenciler okullarının gerekli Erasmus şartlarına da göz atarak değişim programına başvuru yapabilir.

Genel olarak Erasmus+ ne demek sorusuna, dünyanın en popüler öğrenci değişim programıdır diyebiliriz. Erasmus+ programı, lisans öğrencilerine yönelik yurtdışı eğitim ve staj imkanlarına ek olarak, master ve doktora seviyeleri ile öğretim üyeleri için de projeler içermektedir. 3-12 ay arasında süren programa 37 ülkeden, 4000’den fazla yüksek öğrenim kurumu dahil olurken uluslararası öğrenciler tarafından en çok tercih edilen ülkeler arasında İspanya, Almanya ve Fransa vardır.

Erasmus+ programının faydaları nelerdir?

    • Yurtdışında eğitim almak isteyen öğrenciler için Erasmus’un bir parçası olmak demek, sınırlı bir süre de olsa yabancı bir ülkede yaşama deneyimi kazanmak ve yeni insanlarla tanışmak anlamına gelir.  
    • Gittiğiniz ülkede yabancı dilinizi geliştirme, sizin gibi farklı Avrupa ülkelerinden gelen öğrencilerle pratik yapma ve öğrenme imkanı bulursunuz. Litvanya, Polonya, Slovakya gibi çoğu Avrupa ülkesini seçen öğrenciler için üniversiteler ücretsiz dil kursları sunarlar.
    • Erasmus programıyla gelecekteki kariyer planlarınız için önemli bir adım atmış ve özgeçmişinize ekleyeceğiniz güzel bir deneyim elde etmiş olursunuz. İşverenlerin, yurtdışı eğitim ve çalışma tecrübesine sahip çalışanlara daha sempatik baktıklarını unutmayın!
    • Çoğu araştırma göstermiştir ki, Erasmus’a katılan öğrenciler ailelerinden ve yaşam alanlarından uzaktayken sorumluluk bilincine sahip olmuşlardır.
    • Ve tabii ki en güzel yanı da gelişmiş bir sosyal çevrede unutamayacağınız bir deneyim yaşıyor ve arkadaş çevresi ediniyorsunuz. Erasmus ile kendi ülkenizin sınırları dışında her zaman ziyaret edebileceğiniz ve size ziyarete gelecek insanlarla tanışırsınız.

2022 Erasmus+ Program Rehberi için tıklayınız >> https://erasmus-plus.ec.europa.eu/document/erasmus-programme-guide-2022-version-2


Ana Eylem 1: Bireylerin Öğrenme Hareketliliği

Erasmus+ Programı; 5 milyondan fazla kişi için AB sınırları içinde ve/veya dışında bireylere öğrenme fırsatları sağlıyor. Bireylerin öğrenme hareketliliğine yönelik faaliyetler aşağıdaki biçimlerde olabilir:

  • Eğitim
  • Öğrenim/Öğretim
  • Staj
  • Profesyonel gelişim
  • Yaygın öğrenme temelli gençlik aktiviteleri
  • Gönüllü çalışmalar

Yükseköğretim alanında ise; program ülkelerindeki yararlanıcılar, Avrupa sınırları içerisinde veya dünyanın herhangi bir yerindeki yükseköğretim kurumlarında eğitim alma ve ders verme fırsatına sahip olacaklar. Bu sayede Erasmus+ Programı ile Avrupa’da yükseköğretime olan ilginin arttırılması ve aynı zamanda Avrupa dışındaki ülkelerde yükseköğretimin geliştirilmesi için elverişli bir ortam oluşturulacaktır.

Yenilik ve İyi Uygulamaların Değişimi için İşbirliği; eğitim kurumları, gençlik örgütleri, iş dünyası, yerel/ bölgesel otoriteler ve sivil toplum kuruluşları arasında eğitim, öğretim ve gençlik aktiviteleri bağlamında kurumsal işbirlikleri (ortaklıklar) oluşturulmasına fırsat vermektedir. Bu ortaklıklar yoluyla yenilikçi uygulamaların geliştirilmesi, yaratıcılık, girişimcilik ve istihdam edilebilirliğin sağlanması amaçlanmaktadır.

Ortaklıklar kurularak işbirliği halinde gerçekleştirilecek projeler, ülke merkezli ve merkezi faaliyetler olarak sınıflandırılabilir:

  • Ülke merkezli faaliyetler; başvuru sahibinin ülkesindeki ulusal ajans tarafından yönetilen projelerdir.
  • Merkezi faaliyetler ise başvuruların Brüksel’de bulunan Avrupa Komisyonu Yürütme Ajansı’na yapıldığı projelerdir.
Aşağıdaki faaliyetlerden “Stratejik Ortaklıklar” ülke merkezli; “Sektörel Beceri Ortaklıkları” ve “Bilgi Ortaklıkları” ise merkezi faaliyetlerdir. Ana Eylem 2 : Yenilik Ve İyi Uygulamaların Değişimi İçin İşbirliği başlığı altında yer alan bu 3 proje tipini şöyle özetleyebiliriz: 


1- Stratejik Ortaklıklar

Proje başvuruları yerel ulusal ajanslara yapılan Stratejik Ortaklıklar kapsamında; kurumsal, yerel/bölgesel, ulusal veya uluslararası düzeyde yenilikçi uygulamaların geliştirilmesi, transfer edilmesi ve/veya uygulanması amacıyla, program üyesi ülkelerin kurumları arasında stratejik işbirliği ve ortaklık projeleri desteklenmektedir.

Bu projeler, aşağıdaki ana faaliyetleri gerçekleştirmek amacıyla Erasmus+ Programı’nda yer almıştır:
  • Okullar, yerel/bölgesel okul yönetimleri, öğretmen eğitimi kurumları ve anabilim dalları, farklı ülkelerdeki diğer türdeki kurumların yenilikçi ve model uygulamalar geliştirmelerini ve transfer etmelerini sağlamak,
  • Yükseköğretimde kalite ve yenilikçiliği teşvik etmek için yükseköğretim kurumları ile ana paydaşlar (müesseseler, araştırma kurumları, sosyal ortaklar, yerel/bölgesel yönetimler, diğer eğitim-öğretim ve gençlik sektörleri) arasında daha güçlü işbirliğini gerçekleştirmek,
  • Daha üst düzeyde sistematik etki oluşturmak için yükseköğretim politikaları alanındaki AB çalışmalarını ve gelişmeleri desteklemek,
  • Mesleki eğitim-öğretim sağlayıcıları ile yerel/bölgesel  iş dünyası kurumları arasında ulusötesi işbirliklerini gerçekleştirmek,
  • Mesleki eğitim sistemlerinin sektöre özel iş piyasasının ihtiyaçlarına üst düzeyde cevap verebilir duruma getirilmesini sağlamak ve ilgili sektörlerde artan ekonomik rekabet ortamlarına katkı sağlamak,
  • Yetişkinlere kaliteli eğitim-öğretim fırsatları sağlamak ve yetişkin eğitimi sağlayıcılarının öğrenme taleplerini güçlü şekilde karşılamak,
  • Yetişkin eğitimi ve öğretimi konusunda ulusal politikaların ve AB ülkeleri arasında diyaloğun geliştirilmesine katkı sağlamak,
  • Programa açık ülkelerle dünyanın farklı yerlerinden diğer ülkeler arasında (ACP, Latin Amerika, Asya, Sanayileşmiş ülkeler)  gençlik alanında işbirliği ve mübadeleleri teşvik etmek,
  • AB düzeyinde Gençlik Politika İşbirliği geliştirmek ve AB Gençlik Stratejisini oluşturmak ve  sistematik iletişimi teşvik etmek.
 
2- Sektörel Beceri Ortaklıkları

Merkezi faaliyetler kapsamında yer alan Sektörel Beceri Ortaklıkları; mesleki eğitim sistemlerinin, belli bir ekonomik sektörde işgücü piyasasının duyduğu sektörel beceri ihtiyaçlarına ve bir veya birden fazla mesleki alanla ilgili yeni beceri taleplerine cevap verebilirliğini arttırmayı hedefleyen uluslararası sistemlerdir. Bu faaliyet kapsamında uygun kabul edilen sektörler şunlardır:

  • Tekstil, giyim, deri ve ticaret gibi Avrupa Sektörel Beceriler Konseylerini oluşturan sektörler,
  • İleri imalat, Bilgi ve İletişim Teknolojileri, Eko-inovasyon (çevre teknolojileri) gibi beceri uyuşmazlıkları bulunan ve Avrupa komisyonu’nun mevcut politikalarıyla müdahale ettiği sektörler,
  • Kültürel ve yaratıcı endüstriler

Sektörel Beceri Ortaklıklarında, ikisi AB üyesi olmak üzere, en az 3 program ülkesinden en az 9 katılımcı kuruluş yer alamlıdır. Projelerin süresi 2-3 yıl arasında değişebilir.

Sektörel Beceri Ortaklıkları, merkezi faaliyetler olduğundan, başvurular doğrudan Brüksel’de bulunan Avrupa Komisyonu Yürütme Ajansı’na sunulacaktır. (http://eacea.ec.europa.eu
 
3- Bilgi Ortaklıkları

Merkezi faaliyetler kapsamında yer alan Bilgi Ortaklıkları; yükseköğretim ve iş dünyası arasında bir köprü kurmayı hedefleyen uluslararası, yapılandırılmış ve sonuç odaklı projelerdir. Bilgi Ortaklıkları ile yükseköğretim, iş dünyası ve geniş sosyo-ekonomik çevrede yenilikçiliğin (inovasyon) teşvik edilerek Avrupa’nın yenilikçilik kapasitesinin güçlendirilmesi hedeflenmektedir. Faaliyetin 3 temel özelliği şunlardır:

  • Yükseköğretimde yenilikçilik (inovasyon),
  • Üniversite- iş dünyası sürdürülebilirliği,
  • Proje süresince ve sonrasında ortaya çıkan etkinin güçlendirilmesi

Bilgi Ortaklıklarının katılımcı kurumları program ülkesi veya ortak ülkedeki herhangi bir resmi veya özel kuruluş olabilir. Bilgi Ortaklıklarında, 3 farklı program ülkesinden en az 6 kuruluş yer almalıdır. Ortaklık içinde en az 2 yükseköğretim kurumu ve en az 2 işletme bulunmalıdır. Projelerin süresi 2-3 yıl arasında değişebilir.

Bilgi Ortaklıkları, merkezi faaliyetler olduğundan, başvurular doğrudan Brüksel’de bulunan Avrupa Komisyonu Yürütme Ajansı’na sunulacaktır.

Merkezi faaliyetlerin gerçekleşeşebileceği Politika Reformuna Destek; bilimsel temellere dayalı politika yapımının teşvik edilmesi ve bu alanda iyi uygulamaların paylaşılması amacıyla Erasmus+ Programının ana eylemlerinden biri olarak belirlenmiştir. Politika Reformuna Destek başlığı altında bir yandan AB üyesi ülkelerdeki politika reformunun desteklenmesi, diğer yandan AB üyesi olmayan ülkelerle bu alanda işbirliği ve iyi uygulamaların paylaşılması mümkün olabilecektir.

Avrupa Komisyonu tarafından Erasmus+ Programı kapsamında yukarıda belirtilen programların haricinde, özel eylemler olark Spor Destekleri ve Jean Monnet Programı da uygulanmaktadır.

Spor Desteklerinin genel amacı; Avrupa spor boyutunun sistematik olarak geliştirilmesine katkı sağlamaktır. Aşağıda yer alan spor faaliyetleri Erasmus+ Programı kapsamında desteklenebilecektir:

  • Spor ile ilgili alanlardaki İşbirliği Ortaklıkları
  • Kâr amacı gütmeyen Spor Etkinlikleri
Spor ile ilgili alanlardaki İşbirliği Ortaklıkları’na; Program Ülkesinden tüm kamu kurum/kuruluşları ve kar amacı gütmeyen tüm kurum/kuruluşlar başvurabilir. En az 5 farklı Program Ülkesinden 5 farklı kuruluş projede yer almalıdır. Proje süresi 12-36 ay arasında değişebilir. Hibe miktarı 500.000 Avro’ya kadar çıkabilir.

Kar amacı gütmeyen Spor Etkinliklerine ise; en az 12 farklı Program Ülkesinden sporla ilgili tüm kamu kurum/kuruluşları ve kar amacı gütmeyen tüm kurum/kuruluşlar başvurabilir. Proje süresi 1 yıldır. Hibe miktarı 2.000.000 Avro’ ya kadar çıkabilir.

Spor Destekleri merkezi faaliyetler olduğundan, başvurular doğrudan Brüksel’de bulunan Avrupa Komisyonu Yürütme Ajansı’na sunulacaktır. 

Jean Monnet Programı Avrupa bütünleşmesi alanında yükseköğretim kurumları düzeyindeki çalışmaları desteklemeyi amaçlamaktadır. Aşağıda yer alan faaliyetler Jean Monnet Programı kapsamında desteklenebilecektir:

  • Jean Monnet Akademik Modülleri (öğretme ve araştırma)
  • Jean Monnet Kürsüleri (öğretme ve araştırma)
  • Jean Monnet Mükemmellik Merkezleri (öğretme ve araştırma)
  • Kuruluş ve Derneklere Jean Monnet Desteği
  • Jean Monnet Ağları (akademik camia ile politika tartışmaları)
  • Jean Monnet Projeleri (akademik camia ile politika tartışmaları)

Jean Monnet Programı merkezi faaliyet olduğundan, başvurular doğrudan Brüksel’de bulunan Avrupa Komisyonu Yürütme Ajansı’na sunulacaktır.(http://eacea.ec.europa.eu)

Erasmus+ Programından Kimler Yararlanabilir?

Erasmus+ Program hedef kitlesi şöyle özetlenebilir:
  • Yükseköğretim alanında; üniversite öğrencileri, akademisyenler ve yükseköğretim çalışanları,
  • Mesleki eğitim alanında; meslek okulları öğrencileri, çıraklar, profesyoneller, eğitimciler, mesleki eğitim alanında çalışanlar,
  • Okul eğitimi alanında; ilk ve ortaöğretim öğrencileri, okul liderleri, öğretmenler ve okul çalışanları,
  • Yetişkin eğitimi alanında; öğreniciler, eğitimciler, yetişkin eğitimi veren kurumların üyeleri ve çalışanları,
  • Gençlik alanında; 13-30 yaş arası gençler, gençlik çalışanları, gençlik kuruluşlarının üyeleri ve çalışanları,
  • Kısaca ifade etmek gerekirse, her yaş ve her kesimden bireyler ile her düzeyden kurum ve kuruluşlar programdan faydalanabilir.
Erasmus+ Programında Hangi Ülkeler Yer Alıyor?

Erasmus+ Programı ile birlikte, işbirliği kurulacak ülkelerin sayısı ve coğrafyası genişliyor. Buna göre, her faaliyet türü için değişik olmakla birlikte, aşağıdaki ülkelerle işbirliği yapılması mümkün olabilecek:
  • 28 AB üyesi ülke (Almanya, Avusturya, Belçika, Bulgaristan, Çek Cumhuriyeti, Danimarka, Estonya, Finlandiya, Fransa, Güney Kıbrıs Rum Yönetimi, Hırvatistan, Hollanda, İngiltere, İrlanda, İspanya, İsveç, İtalya, Letonya, Litvanya, Lüksemburg, Macaristan, Malta, Polonya, Portekiz, Romanya, Slovakya, Slovenya, Yunanistan)
  • AB üyesi olmayan program ülkeleri (Norveç, İzlanda, Lihtenştayn, İsviçre, Makedonya ve Türkiye)
  • Üçüncü ülkeler (Arnavutluk, Bosna Hersek, Kosova, Karadağ Cumhuriyeti, Sırbistan, Ermenistan, Azerbaycan, Belarus, Gürcistan, Moldova, Ukrayna, Rusya Federasyonu, Cezayir, Mısır, İsrail, Ürdün, Lübnan, Libya, Fas, Filistin, Suriye ve Tunus)
Web Tasarım Ajansı MEDYATÖR İNTERAKTİF
© 2021  ERCİYES ÜNİVERSİTESİ DIŞ İLİŞKİLER OFİSİ   Tüm Hakları Saklıdır.