HAREKETLİLİK ÖĞRENCİLERİ
Erasmus+ çalışmaları için
Yurtdışında bir hareketlilik dönemi geçirerek eğitim yolunuzu zenginleştirmek istiyorsanız Erciyes Üniversitesi iyi bir seçimdir. Erciyes Üniversitesi sizleri ağırlamaktan mutluluk duyar.
Hareketlilik dönemini Erciyes Üniversitesi'nde geçirmek isteyen öğrenciler tarafından izlenecek adımlar aşağıda açıklanmıştır:
● Kendi Üniversitenizde, eğitim alanınızda Erciyes Üniversitesi ile bir anlaşma olup olmadığını kontrol edin.
● Kendi üniversitenizdeki Uluslararası İlişkiler Ofisi / Erasmus Ofisi ile iletişime geçin ve sizi bir değişim için aday gösterdiklerinden emin olun.
● Çalışmalar için Öğrenim Sözleşmesini doldurun ve üniversiteniz imzaladıktan sonra, Kayıtların Tran ve Pasaportunuzun bir kopyasıyla birlikte bize e-posta ile gönderin. [1]
Staj için Erasmus+
Erasmus+ Staj için programı kapsamında staj yapmak üzere Erciyes Üniversitesi'nde hareketlilik dönemi geçirmek isteyen öğrencilerin, Erciyes Üniversitesi Erasmus Ofisine Üniversitede staj yapmaya ilgi duyduklarını belirten bir e-posta göndermeleri gerekmektedir. İlgilendiğiniz staj alanı hakkında spesifik olmanız gerektiğini lütfen unutmayın. Staj kararı ile en kısa zamanda size geri döneceğiz.
Bizden onay alındıktan sonra, sizin, üniversitenizin ve Erciyes Üniversitesi'ndeki özel ders profesörünün üzerinde mutabık kalınan çalışma planı olan Staj için Öğrenim Sözleşmesini doldurmanız gerekmektedir. Belgeyi doldurup imzaladıktan sonra e-posta ile Erciyes Üniversitesi Uluslararası Ofisine gönderin.
Stajlar için değişim öğrencisi olarak sınav yapmanıza ve kredi almanıza izin verilmez. Stajınızı tamamladıktan sonra Katılım Belgenizi alacaksınız. Stajınız, Stajlar için Öğrenim Sözleşmesinin uygun bölümlerini doldurarak faaliyetlerinizin denetçisi tarafından onaylanır.
HAREKETLİLİKTEN ÖNCE
Vize başvurusu
Ülkeniz Türkiye Cumhuriyeti tarafından vizeden muaf tutulmamışsa, Türkiye'ye giriş için vizeniz olması gerekmektedir. Türkiye'nin ülkenize uyguladığı vize rejimi hakkında bilgi edinmek için lütfen Dışişleri Bakanlığı'nın internet sitesini kontrol ediniz.
Öğrenci vizesine başvurmak için ülkenizdeki en yakın Türk Büyükelçiliğini veya Konsolosluğunu aşağıdaki belgelerle ziyaret etmeniz gerekmektedir:
Erciyes Üniversitesi'nden Kabul Mektubu
Doldurulmuş vize başvuru formu
fees Vize ücretleri
Passport Pasaport ve pasaport boyutunda resimler
(Sorumlu konsolosluktan daha fazla gereksinim olup olmadığını lütfen buradan kontrol edin)
Dönem başlamadan en az iki ay önce başvurmanızı tavsiye ederiz, böylece herhangi bir gecikmeyle karşılaşmazsınız ve dönem için hazır olursunuz.
Konaklama
Uluslararası öğrenciler için çeşitli konaklama seçenekleri mevcuttur: kampüse yakın özel bir yurtta kalmak veya Türk öğrencilerle bir daireyi paylaşmak. Kampüsün yakınında özel konaklama tercih eden öğrenciler için sadece kısa bir otobüs yolculuğu veya yürüme mesafesindedir.
Kız öğrenciler üniversite yurdunda kalabilirler. (Melikgazi Yurdu) Detaylar için yurtta yer ayırtmak üzere Erasmus Ofisine veya koordinatörünüze başvurmanız gerekmektedir.
Kayseri'de birçok konaklama seçeneği mevcut. Özel yatakhaneler veya kiralık daireler arasında seçim yapabilirsiniz. Özel yurtlar hakkında daha fazla bilgiyi burada bulabilirsiniz. Ayrıca Emlakjet ve Sahibinden gibi kiralık daire arayabileceğiniz birçok web sitesi bulunmaktadır. Daireyi diğer öğrencilerle paylaşmayı da seçebilirsiniz. Kiralama koşulları sahibinden sahibine değişir ve bu nedenle ilgili tüm soruları sorduğunuzdan emin olun (sözleşme süresi, internet erişimi, olanaklar ve hizmetler dahil). Lütfen daireyi görmeden önce hiçbir şey ödememeye dikkat edin.
Konaklama bulma konusunda yardıma ihtiyacınız olursa, Uluslararası Ofis temsilcileri size yardımcı olmaktan mutluluk duyacaktır.
Listeyi Kontrol Et
Yolculuğunuzu hazırlayın. Onaylamak:
identification Kimlik belgenizi / Pasaportunuzu yanınızda taşıdığınızı (geçerlilik süresine dikkat edin).
Geçerli bir vizeniz olduğunu
Erciyes Üniversitesi'nden kabul mektubunuz olduğunu
✓ Kredi kartları her yerde kabul edilmeyebileceğinden ve bankalardan ağır dönüşüm ücreti ödememek için kolayca Türk Lirasına dönüştürülebilecek kadar nakit paranız olması.
🗹 Henüz konutunuz yoksa ilk birkaç gün Kayseri'de kalacak yeriniz olduğunu.
🗹 Üniversitenizin Uluslararası İlişkiler/ Erasmus Ofisinin aşağıdaki belgeleri gönderdiğini:
● Başvuru formu
● Akademik Kayıt
● Siz ve koordinatörünüz tarafından imzalanmış çalışma planı.
🗹 Üniversitenizin Uluslararası İlişkiler/Erasmus Ofisinin Erciyes Üniversitesi'ne geliş gününüzü bildirdiğini.
HAREKETLİLİK SIRASINDA
Buraya geldin, önemli olan bu. Endişelenme, gerisi kolay!
Üniversite kayıt işlemlerinin tamamlanması
Varış Onayı
Bazı Ev Üniversiteleri varış onayını gerektirir. Belge ev kurumunuz tarafından sağlanır. Erciyes Üniversitesi'ndeki çalışmalarınızın başında imzalanacaktır. Kurumunuzun böyle bir belge gerektirip gerektirmediğinden emin değilseniz, lütfen kendi Üniversitenizdeki IRO / Erasmus Ofisine başvurun.
Öğrenim Sözleşmesi
Değişiminizden sonraki ilk ay içinde, kurslarınızda herhangi bir değişiklik olması durumunda Öğrenim Sözleşmenizi “Hareketlilik süresince” (bölüm 2) hazırlamanız gerekir. Katılmayacağınız tüm kurslar kaldırılmalı veya katılmayı seçtiğiniz kurslarla değiştirilmelidir.
Ders Kaydı
Yeni kayıt yaptıran hareketlilik öğrencilerinin ders kayıt (ders seçimi) işlemleri, kayıt yaptırdıkları bölümlerin amirleri tarafından yürütülür. Ders kaydı için üniversite Öğrenci Bilgi Sistemimizde (OBİSİS) öğrenci numaraları ve şifreleri ile giriş yapabilir, ders programlarını ve danışmanlarını görüntüleyebilirsiniz.
(https://obisis.erciyes.edu.tr /)
Öğrenci e-postası için Kaydolma ve Şifre Belirleme [1]
Kurumsal e-posta hesabını ilk kez kullanacak olan öğrenciler, Öğrenci Bilgi Sistemine (OBİSİS) kayıtlı GSM numaralarına talep edecekleri giriş kodu ile ilk şifrelerini belirleyebilecek ve şifrelerini unuttuklarında aynı yöntemle şifrelerini yenileyebileceklerdir.
İnternet tarayıcılarından öğrenciler bu adresi girerek arayüze erişebilirler: https://posta.erciyes.edu.tr .
10 Basamaklı öğrenci numarasından oluşan e-posta adreslerini girme (ten-digitstudentnumber@erciyes.edu.tr ) öğrenci Bilgi Sistemine (OBİSİS) kayıtlı GSM numaralarını girerek SMS giriş kodu alacaklardır. SMS giriş kodunu aldıktan sonra ilk şifre ayarlanabilir. Öğrenciler e-posta hesaplarına şu adresten erişebilir: https://webmail.erciyes.edu.tr .
Sisteme kayıtlı GSM numaralarını değiştirmek isteyen kullanıcılara e-posta adresini girin (https://posta.erciyes.edu.tr ) web tarayıcısında, kendi e-posta adresini ve mevcut şifreyi kullanarak GSM numarasını sisteme kaydetmek için cep telefonu numarası güncelleme bağlantısını tıklayın.
Vergi Numarası
Sağlık sigortası almak, telefonunuzu kaydetmek ve diğer birçok konuda Türk vergi numarasına ihtiyacınız olacak, bu nedenle mümkün olan en kısa sürede bir tane almanız önerilir. Geçici vergi numaranızı Vergi Dairesi'nden (Vergi Dairesi) alabilirsiniz. İhtiyacınız olan tek şey pasaportunuz ve üzerinde fotoğrafınızın bulunduğu pasaport sayfasının fotokopisi.
Sım kart satın alma
Turkcell, Türk Telekom veya Vodafone gibi Türkiye'deki mevcut operatörler arasından seçim yapabilirsiniz. Firmaların farklı avantajları var, kampanyaları ve fiyatları kontrol edebilir ve hangi operatörü tercih edeceğinize karar verebilirsiniz. Mağazaya vardığınızda cep telefonunuzu ve pasaportunuzu yanınıza almalısınız. Pasaportunuzla birlikte bir sım kart satın alabilirsiniz, ancak oturma izninizi kaydetmezseniz sım'in 90 gün içinde engelleneceğini unutmayın. Oturma izninizi kaydetmek için operatörünüzün herhangi bir mağazasına gidebilir ve oturma izni numaranızı sım kartınızla ilişkilendirmelerini isteyebilirsiniz.
Ulaşım kartı
Kayseri'de ulaşım oldukça aktif ve kolaydır. Şehir içi ulaşım ağırlıklı olarak otobüslere, Kayseray adı verilen Hafif Raylı Transit (LRT) sistemine, taksilere ve kişisel araçlara dayanıyor.
Otobüsler ve demiryolları için geçerli olan bir ulaşım kartını, tüm şehirde bulunan herhangi bir KART38 kabininden veya ofisinden satın alabilirsiniz. Kartın fiyatı yaklaşık 10 TL'dir ve Kart38 Makinelerinden şarj edebilirsiniz. Kartınızı soldaki tarayıcıya koymanız ve paranızı yuvaya koymanız yeterlidir. Normal kartlı bir ücret 7,00 TL, ancak öğrenciler için fiyatı 3,25 TL'dir. Yolculuğunuz boyunca 80 dakika içinde bir ücretsiz transfer yapabilirsiniz. Ücret fiyatlarını buradan kontrol edebilir ve öğrenci kartı için online başvuru yapabilir ya da şehir içinde indirimli hizmetlerden yararlanmak için Kayseri Büyükşehir Belediyesi PASO ve Kart Birimi'ne başvurabilirsiniz.
Başvuru için gerekli belgeler:
● Yabancı uyruklu öğrenciler için ikamet belgesi
● Öğrenci Kimliği
● Pasaportun kopyası
● 1 adet Vesikalık fotoğraf (son 6 ay içinde çekilmiş)
(https://www.kayseri.bel.tr/pasolar-ve-kartlar )
Kayseri Ulaşım'ın Resmi internet sitesinde Kayseri'de otobüs seferleri ve zamanlamaları, bisiklet kiralama, ulaşım kartı satın alma ve şarj noktaları gibi ulaşım ile ilgili detaylı bilgilere ulaşabilirsiniz.
Cep telefonunuzu kaydetme
Türk yasalarına göre yurt dışından satın alınan bir cep telefonunun kayıtlı olması gerekiyor. Aksi takdirde telefonunuz bloke olur ve Türkiye'de kullanamazsınız. Telefonunuzu kaydetmek için 120 gününüz var. Telefonunuzu kaydetmek istemiyorsanız, Türkiye'de basit bir telefon satın alabilirsiniz.
1. Vodafone, Türk Telekom veya Turkcell'den Türk SIM Kartı satın alın.
2. Pasaportunuzu ve IMEI numaranızı alarak telefonunuzu kaydedin (* #06# tuşlayarak telefonunuzda kontrol edebilirsiniz). Ücreti Vergi Dairesinde ödeyin (ücret değişebilir).
3. Vergi ödeme makbuzunu SIM kartı satın aldığınız telefon sağlayıcısına gönderin.
Oturma izni başvurusu
Oturma izni başvurusunu (ikamet) varışınızdan sonraki 30 gün içinde yapın. Para cezası ödememek için vize/oturma izninizin süresi dolmadan online başvurunuzu yapmanız gerekmektedir.
Erasmus+ öğrencileri ve stajyerleri ile diğer değişim programı öğrencilerinin kısa süreli oturma izni başvurusunda bulunmaları gerekmektedir. Kalış nedeni Öğrenci Değişim Programı olarak seçilmelidir.
Oturma izni başvurusu şu adreste çevrimiçi olarak yapılmalıdır: https://e-ikamet.goc.gov.tr Çevrimiçi başvuruyu başlattığınızda şunlara sahip olmanız gerektiğini lütfen unutmayın: dijital biyometrik fotoğraf (fotoğrafın yasal gerekliliklerini buradan kontrol edebilirsiniz), sağlık sigortası ve pasaport.
Oturma izni başvurusunun doldurulması
1) Uygulama türünüzü seçin:
* Yeni bir öğrenciyseniz ve ilk kez oturma izni başvurusunda bulunuyorsanız, ilk başvuru için pembe rengi seçmelisiniz.
* Zaten oturma izniniz varsa ve süresi dolmak üzereyse, oturma izninin süresinin uzatılması için yeşil renkli başvuruyu seçmelisiniz.
2) Ardından, “Yeni bir başvuru yapmak istiyorum" u tıklamanız gerekir veya uygulamayı zaten başlattıysanız, ikinci seçeneğe tıklayarak devam edebilirsiniz
3) Doğrulama kodunuzu ve başvuru numaranızı almak için ön kayıt ekranı görünecektir. Kırmızı renkteki alanların doldurulması zorunludur, gri renkteki alanlar ise isteğe bağlıdır. Bilgilerinizi doldurun ve kaydet'i tıklatın. GOC Idaresi'den kısa mesaj veya e-posta alacaksınız.
Oturma izni için gerekli belgeler
Oturma izni için çevrimiçi başvurunuzu tamamladıktan sonra, gerekli belgeleri göndermek için belirlenmiş bir gününüz olacaktır. Kayseri Göç İdaresi'nde aşağıdaki belgeleri ibraz etmeniz gerekmektedir.
Ui pasaport
biometric Dört biyometrik fotoğraf
Pasaport fotokopisi
residence Eski oturma izninin fotokopisi (varsa)
Student Türkçe öğrenci belgesi (Uluslararası Ofisten alabilirsiniz)
fee Ücret makbuzunun ödenmesi (Kayseri Vergi Dairesi- Vezneler'den ödenebilir)
application Çevrimiçi başvuru formunuzun çıktısı (imzalı)
Health Sağlık sigortası poliçesi (en az bir yıl geçerli olmalıdır)
print E-vize çıktısı (sahip olan öğrenciler için)
Accommodation Konaklama kanıtı
♦ Öğrencinin 18 yaşından küçük olduğu ve vizesiz geldiği durumlarda:
ey Muvafakatname (Muvafakatname)
o Doğum belgesi (Türkçe tercümesi - noter onaylı)
✔ Türkiye'ye vizeyle (öğrenci vizesi veya e-vize vb.) Giriş yapan öğrenciler vize ücretini ödememelidir. Ancak Türkiye'ye giriş için vize şartlarından muaf olan öğrencilerin vize ücretini oturma izni almak üzere vergi dairesine ödemeleri gerekmektedir. Oturma izninin verilmesi için gerekli prosedürü başlatmak üzere orijinal makbuzu ibraz etmelidirler.
NOT: Tüm ücretler, binanın birinci katında bulunan Vezneler'de (Pay-office) Kayseri Vergi Dairesi'nde ödenebilir.
Banka hesabı açma
Oturma izni olmadan bir banka hesabı açmakta zorluk çekebilirsiniz. Bu nedenle öncelikle oturma iznine başvurulması tercih edilir.
Bir banka hesabı açmak için aşağıdaki belgelere ihtiyacınız olacaktır:
1. Oturma izni
2. Pasaport
3. Türk Vergi numarası
4. Türkiye'nin Adresi
Türkiye'de bir banka hesabı açmak için 18 yaşından büyük olmanız gerektiğini unutmayın. Bankadaki bir ortak, bir Türk banka hesabı açmak için gerekli tüm formları size sağlayacaktır. Uygun yetkilendirme formlarını doldurun. Banka ATM kartınızı adresinize gönderecektir.
Sağlık hizmetleri ve sağlık sigortası şartları
Aşağıda belirtilen ülkelerden herhangi birinden halk sağlığı sigortanız varsa Türkiye'deki Sağlık Sigortasından muaf tutulacaksınız. Kamu sigorta büronuzla iletişime geçmeli ve adınız ve ayrıntılarınızla birlikte düzenlenmiş formları almalısınız.
Örnek:
Almanya'lıysanız ve kamu sigortanız varsa, lütfen sağlık sigortası ofisine başvurun ve onlardan T / A 11 formülünü isteyin. Sizin için adınızı ve Türkiye'de kalacağınız tarihleri içeren bir bildiri ayarlayacaklar. Lütfen sigorta bürosundan resmi bir damga ve imza almayı unutmayın. Bu gazeteyi de Türkiye'ye getirmelisin.
Aşağıda listelenen ülke vatandaşları bu seçeneği kullanabilir:
- Arnavutluk AL/TR 4, TR/AL 5
- Avusturya A/TR 3, A/TR 4
- Belçika BT.8, BT 16
− Bosna-Hersek BH/TR 4, BH/TR 6, BH/TR 7
− Fransa SE 208-01 FT, SE 208-02 FT SE 208-30 FT, SE 208-06 A FT, SE 208-28 FT, SE 208-09 FT
- Almanya T/A 11, T/A 9, T/A 20,
- Lüksemburg TR/L 3, TR/L 5
- Makedonya MC/TR 4, TR/MC 6
- Romanya R/TR 3, R/TR5, R/TR 6
- Çek Cumhuriyeti CZ/TR 111
− Hollanda N/TUR 106, N/TUR 111, N/TUR 121
− Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti K.K.T.C/T.C. 3, K.K.T.C/T.C. 6
Türkiye'de sağlık hizmetleri, kamu ve özel sağlık hizmetlerinin bir karışımından oluşmaktadır. Erciyes Üniversitesi'nin tüm uluslararası öğrencileri için sağlık sigortasına sahip olmak zorunludur. Uluslararası öğrencilerin Türkiye'de sağlık sigortası yaptırmak için iki seçeneği vardır.
● Kayseri İl Sosyal Güvenlik Müdürlüğü (SGK): https://www.sgk.gov.tr/
● Herhangi bir Özel Sigorta şirketi aracılığıyla da yapılabilir.
Şirkete karar verdikten sonra, sağlık sigortası satın almak veya çevrimiçi talep etmek için ofislerinden birini ziyaret edebilirsiniz. Lütfen Türkiye'de ikamet izni için sigortanın gerekliliklere uygun olması için sigortaya ihtiyacınız olduğunu belirttiğinizden emin olun.
Yabancı uyruklu öğrenciler sağlık hizmetlerinden yararlanabilir mi?
Genel sağlık sigortasından yararlanabilmek için yabancı uyruklu öğrencilerin en yakın sosyal güvenlik merkezine şahsen başvurmaları gerekmektedir.
● Türkiye'de oturma izni almış yabancılar.
● Türkiye dışında hiçbir ülkede sağlık sigortası bulunmayan yabancılar.
● Bir yılı aşkın süredir ikamet eden ve bu süreden sonra başvuruda bulunan yabancılar genel sağlık sigortasından yararlanabilirler.
Devlet hastanelerinden, üniversite hastanelerinden ve doktorlardan özel muayene ile nasıl hizmet alınır?
Kamu veya üniversite hastanelerinden hizmet alması gereken öğrenciler zorunlu sağlık sigortasına sahip olmak kaydıyla oturma izni veya pasaportlarıyla sağlık kuruluşlarına başvurabilirler. Sigortası olan öğrenciler herhangi bir ek ücret ödemeden kamu veya üniversite hastanelerinde sağlık hizmeti alırlar.
Ayrıca, bazı doktorların özel klinikleri vardır. Ücret ölçeğine sahip oldukları için, bu doktorların hizmetleri genellikle sağlık sigortası planları kapsamında değildir. Bu nedenle özel klinikleri olan doktorlardan sağlık hizmeti almak mali açıdan zorlayıcı olabilir.
HAREKETLİLİKTEN SONRA
Kalış Onayı
Bu Erasmus'un en önemli belgelerinden biridir. Öğrencinin üniversitemize kayıt olduğu tarihleri gösterir. Belgeyi ofisimizden alabilirsiniz.
Kayıtların Tran
Çalışmalar için bir Hareketlilik öğrencisiyseniz, Kayıtların Tran'sını isteyebilirsiniz. Staj hareketliliği öğrencileri sınavlara girmedikleri için böyle bir belge alamazlar.
genel bilgi
Milli ve Dini Bayramlar
Türkiye'de iki tür resmi tatil vardır: ay takvimine göre değişen ve her yıl farklı tarihlere düşen dini bayramlar; hükümet tarafından kararlaştırılan ve her yıl aynı güne düşen bayramlar. Resmi tatillerde bankaların ve devlet dairelerinin kapalı olduğunu lütfen unutmayın.
Ulusal Bayramlar:
1 Ocak - Yeni Yıl
23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı
1 Mayıs – İşçi Bayramı
19 Mayıs Atatürk'ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramı
15 Temmuz Demokrasi ve Milli Birlik Günü
30 Ağustos Zafer Bayramı
29 Ekim Cumhuriyet Bayramı
Dini bayramlar:
Ramazan Bayramı: Üç günlük dini bayram.
Kurban Bayramı: Dört günlük dini bayram.
Kayseri'de Yaşam Maliyeti
Kayseri'de ortalama yaşam maliyeti öğrencilerin harcama şekline göre değişmektedir. Kayseri'de yaşam maliyeti hakkında fikir sahibi olmak için lütfen aşağıdaki tabloya bakınız.
Student Transport card | 3.25 TL |
Private Housing | 2000-5000 TL (depending on the choice) |
Dormitories | 2000 TL |
Bread | Starting from 3.5 TL |
Simit | 5 TL |
Student menu at ERU | 11 TL |
Tea | 5 TL |
Bottle of water | 3 TL |
Coffee | 20 TL |
Chicken | 50 TL |
Meat | 150 TL |
Fish | 70 TL |
McDonald Menu | 60 TL |
Türkiye'yi Keşfedin
Türkiye, derin bir tarih ve kültür ülkesi olan Türkiye Cumhuriyeti, eski dünyanın üç kıtası olan Asya, Afrika ve Avrupa'nın birbirine en yakın olduğu ve Avrupa ile Asya'nın buluştuğu noktada yer almaktadır. Bu coğrafi konumu nedeniyle anakara Anadolu, tarihin akışını şekillendiren çeşitli halkların kitlesel göçüne tanıklık etmiştir. Sayısız medeniyete ev sahipliği yapan Anadolu, her biri kendine özgü bir kimliğe sahip, ancak her biri çözünmeyen ipliklerle öncekilerle bağlantılı eşsiz bir kültür sentezi geliştirmiştir. Eski bir ülkede modern bir ulus olarak, bugün Türkiye böylesine önemli, ortak bir insanlık mirasının mirasçısı ve koruyucusudur.
Ülke Çapında Ücretsiz Acil Durum Numaraları
110- İtfaiye
112- Acil Tıp (Ambulans)
154- Trafik
155- Polis
157- Yabancılar İletişim Merkezi
Kayseri'yi Keşfedin
İç Anadolu'da bulunan Kayseri, M.Ö. 3000 yıllarına dayanan büyük bir tarihi geçmişe sahiptir. Anadolu'nun ilk şehirlerinden biri olan ve Asur ticaret kolonilerinin kritik bir güzergahı olan Kültepe, Hititler'den önce Anadolu'nun yöre halkı Hattiler tarafından kurulmuştur. Asurlular M.Ö. 2000 yılına kadar “karum" adı verilen ticari mevkiler kurmuşlardı. En önemli karumlardan biri de Kültepe'deki Kaneš'ti. Kültepe'de bulunan çivi yazılı kil tabletler, Kayseri'deki ticaret tarihini gerçekten gözler önüne seriyor. Şehir MS 17'de Roma egemenliği altındaydı. Bu dönem Caesar Augustus onuruna verilen "Kapadokya'da Caesarea" olarak biliniyordu. Araplar şehre geldiklerinde telaffuzun yazılarına uyarlanması sonucu şehri “Kaisariye” olarak adlandırdılar. Ancak Selçuklu hakimiyeti döneminde zamanla "Kayseri" olmuştur. Selçukluların güçlü hükümdarlığı döneminde ticaret yolları yeniden canlandı ve gelişti.
Anadolu'daki ilk Türk-İslam yerleşkesi, 1276 yılında Hunat Hatun onuruna inşa edilen ve cami, medrese, hamam ve aşevinden oluşan Hunat Hatun Külliyesi'dir. Anadolu Selçukluları döneminde cami, medrese ve özellikle “Döner Tonoz” adı verilen anıt mezar gibi çok sayıda tarihi eser yapılmış ve günümüze ulaşmıştır. Ülkemizin üçüncü en büyüğü olan tarihi Kapalı Çarşı halen Kayseri'de bir alışveriş merkezi olarak hizmet vermektedir. Kayseri Kalesi, Dönüm Tonozu ve antik Erciyes yanardağı Kayseri'nin başlıca tarihi ve doğal simgeleridir.
Ülkemizdeki ilk uçak ve tekstil sanayileri Kayseri'de başladı. Kayseri ayrıca el dokuması ipek ve yün halıları, soudjouk & pastırması ve mantı (yoğurtla servis edilen mantı benzeri bir yemek) ile ünlüdür. Şehrin nüfusu bir milyondan fazladır. Şehir 16 metropol ilçeden oluşmaktadır. Erkilet Uluslararası Havaalanı şehir merkezine kısa bir mesafededir. Şehir ayrıca ülkenin geri kalanına demiryolu hizmeti ile bağlanmaktadır. Şehir içi ulaşım ağırlıklı olarak otobüslere, kişisel araçlara ve hafif raylı sistem geçişine bağlıdır. 2 Yeni nesil postmodern spor mekanı bulunmaktadır. Bunlardan biri 33.000 seyirci kapasiteli Kadir Has Stadyumu. Diğeri ise 7.200 kişilik oturma kapasitesine sahip Kadir Has Spor Arenası. Şehirde 3 devlet ve 1 özel üniversite bulunmaktadır. İlk ve en büyüğü Erciyes Üniversitesi, 2013 yılında öğrenci almaya başlayan Abdullah Gül Üniversitesi, yeni kurulan Kayseri Üniversitesi'dir. Nuh Naci Yazgan 2009 yılında kurulmuş özel bir üniversitedir. Ayrıca Kayseri, Kayseri Serbest Bölgesi'nde çok sayıda farklı fabrika ve firmanın bulunduğu sanayileşmiş bir şehirdir. Şehir, dünyanın ilk fuar alanlarından biriydi. Asurlular ve Hititler arasındaki ticaret merkezleri olan Kaneš ve Karum kalıntıları, Selçuklu dönemine ait olan ve Kayseri'nin 80 kilometre güneydoğusunda yer alan Kayseri'nin Dış Çarşısı'nın 22 kilometre doğusundadır.
Hitit, Asur, Yunan ve Roma dönemlerine ait çok sayıda kalıntı ve antik kalıntıya sahip olmasının yanı sıra, çok sayıda Osmanlı ve Selçuklu tarihi eserine de sahip olan kent, her zaman bir ticaret merkezi olmuştur. Çevresinde çok sayıda büyük tarihi han ve kervansaray vardır ve bunların birçoğu hala ziyaret edilebilecek muhteşem yerlerdir. Kayseri'nin 45 kilometre doğusunda yer alan Sultan Han, Kayseri'nin 60 kilometre güneydoğusunda yer alan Karatay Kervansarayı ve Kayseri'nin 20 kilometre batısında yer alan İncesu Kara Mustafa Paşa Kervansarayı halen var olan az sayıdadır.
Mt. 1800-3000 m yükseklikte ve şehir merkezine 25 km uzaklıkta bulunan Erciyes, Türkiye'nin en cazip kış turizmi merkezlerinden biridir. Bünyesinde hayvanat bahçesi bulunan Anadolu Harikalar Diyarı 180 dekarlık bir alanda yer almaktadır. Buz pateni, artistik patinaj, buz hokeyi vb. Gibi birçok eğlence etkinliği de vardır. Ülkemizin en önemli yamaç paraşütü merkezlerinden biri olan Ali Dağı, uluslararası bir yamaç paraşütü merkezi niteliğindedir.
Kapadokya, Kayseri'nin güneybatısında yer alan ünlü bir turizm merkezidir. Eşsiz jeolojik, tarihi ve kültürel özelliklere sahip birçok alana sahiptir.
Kent sınırları içinde yer alan Toros Dağları, Yahyalı yakınlarındaki Kapuzbaşı Şelaleleri ve aynı güzergah üzerinde “Kuş Cenneti" olarak da bilinen Sultan Sazlıgı (boğalar) bölgenin doğa harikaları arasındadır. Her yıl 259 çeşidi de dahil olmak üzere milyonlarca kuş, Sultan Sazlığı'nın üzerinden uçuyor ya da ziyaret ediyor. Kapadokya bölgesinin merkezi Kayseri, Göreme'ye 80 kilometre, sayısız şapel, kilise salonu, ev ve mezardan oluşan pitoresk bir vadi olan Soğanlı Vadisi'ne 70 kilometre uzaklıktadır.
Üniversitemizi tanıyın
Türkiye'nin İç Anadolu Bölgesi'nde Kayseri ilinde bulunan Erciyes Üniversitesi 1978 yılında kurulmuştur. Üniversitenin adı, kentin 15 kilometre güneybatısında yer alan Erciyes Dağı'ndan (3916 m) esinlenmiştir. Erciyes Dağı, Türkiye'nin en etkili kış sporları merkezlerinden biridir.
Bugün Türkiye'nin en saygın üniversiteleri arasında yer alan Erciyes Üniversitesi, 7 enstitü, 18 fakülte, 3 yüksekokul, 10 meslek yüksekokulu, 38 araştırma merkezinden oluşmaktadır. Erciyes Üniversitesi'nde 3 kampüs (Kayseri Merkez, Seyrani & Tomarza) ve toplam 445 bölüm bulunmaktadır. Ana kampüs (Kayseri Merkez Kampüsü) eğitim, araştırma ve sağlık hizmetlerini tek bir alanda bütünleştirmektedir.
Üniversitede Tıp, Mühendislik, İktisadi ve İdari Bilimler, Mimarlık, Diş Hekimliği, Veterinerlik, İlahiyat, Güzel Sanatlar, Eğitim, İletişim, Fen Bilimleri, Sanat, Sağlık Bilimleri, Havacılık ve Uzay Bilimleri, Turizm, Hukuk, Eczacılık, Ziraat fakülteleri bulunmaktadır. Oldukça gelişmiş bir araştırma hastanesi, genel hastanesi (Gevher Nesibe Hastanesi) bulunan 1.500'den fazla yataktan oluşmakta olup, diğer hastaneleriyle birlikte bölgenin en etkili sağlık tesisleri arasında yer almaktadır.
Öğrencilerimiz[1] ve personelimiz Erasmus+, Mevlana & Farabi değişim programları gibi Dış İlişkiler Ofisimizde çalışan özel ulusal & uluslararası Değişim Programlarından faydalanma imkanına sahiptir.
Erciyes Üniversitesi bünyesinde 10 platform (Sağlık, Ekonomi ve işletme Platformu, Bilim ve Kültür, Kültür Sanat, Bilim, Teknoloji, Sosyal Etkinlikler, Spor, Eğitim ve Edebiyat & Tiyatro Platformları) altında faaliyet gösteren 140 öğrenci kulübü bulunmaktadır.
Erü'nün fakülteleri, okulları, meslek yüksekokulları, lisansüstü okulları ve araştırma merkezleri hakkında daha ayrıntılı bilgi için lütfen Bilgi Kataloğuna bakınız.
Türkçe Dil Kursları
Türkçe öğrenmek isteyen uluslararası öğrenciler Ersem'e (Erciyes Üniversitesi Sürekli Eğitim Merkezi) başvurabilirler. [2]
Türkçenin ne olduğunu biliyor muydun?…
* İki kıtada doğal olarak konuşulur, ancak yalnızca bir ülkede konuşulur.
Türkçe konuşulan en büyük şehir olan İstanbul'un nüfusu 14 milyondur. İstanbul iki kıtayı kapsaması bakımından eşsizdir: yarısı Avrupa'da, diğer yarısı Asya'da. Avrupa'da yaklaşık 10 milyon anadili Türkçe, Asya'da ise 70 milyonun biraz altında konuşmacı bulunmaktadır.
* İtalyanca ve Yunancadan daha fazla konuşulur.
Dünyada 60 milyon anadili Türkçe olan, 15 milyonu da ikinci dil olarak konuşan var. Yani toplamda gezegende Türkçe bilen 75 milyondan fazla insan var.
* Türkçe kelimeler esasen cümlelerdir.
Türkçe aglütinatif bir dil olduğu için karmaşık ifadeler şunlardan oluşur farklı kelimeler eklemek yerine önek ve sonek ekleme. Örneğin, evlerinizden kelimesi “evlerinizden" anlamına gelir ve dört ayrı bölümden oluşur: ev (ev), ler (çoğul), iniz (sizin) ve den (den).